Συχνά θέλουμε να "εκθέσουμε" μια εικόνα ή φωτογραφία μας στο διαδίκτυο, αλλά υπολογίζουμε το φαινόμενο της "υφαρπαγής" της από άλλους, οι οποίοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως δική τους.
Μια λύση προστασίας είναι η ενσωμάτωση υδατογραφήματος. Αυτό όμως αρκετές φορές υποβαθμίζει αισθητικά την εικόνα.
Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι η στεγανογραφία. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν (με χρήση κατάλληλων αλγορίθμων) να "κρύψουν" ένα κείμενο ή και ένα ολόκληρο αρχείο μέσα σε ένα αρχείο εικόνας, και μάλιστα με χρήση κωδικού για την κρυπτογράφηση των δεδομένων. Έτσι μπορούμε να ενσωματώσουμε σε μια εικόνα κείμενο που να δείχνει εμφανώς ότι είναι δική μας και να μπορούμε να το αποδείξουμε όποτε χρειαστεί. Μια άλλη χρήση είναι η ενσωμάτωση μυστικού κειμένου σε μια εικόνα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι διακινείται κείμενο.
Ένα απλό και δωρεάν πρόγραμμα γι' αυτό τον σκοπό είναι το 1-2-Free Staganography (Invisible Secrets 2.1), το οποίο μπορεί να κρύψει αρχεία κειμένου μέσα σε εικόνες jpg, png και bmp.
Βέβαια τέτοιες εφαρμογές μάς θυμίζουν και το αντίστροφο: ότι οι εικόνες που αντλούμε κατά καιρούς από διάφορες ιστοσελίδες μπορεί να κρύβουν ένα κείμενο, το οποίο ενδεχομένως να μας βάλει σε δύσκολη θέση, αν δε σεβαστούμε τα δικαιώματα χρήσης τους!

Comments (0)